Africký jastrab

Specie je schopný loviť levy a hrochy ako veľký dravec

veľkosť červeného nosa pitbull
Obrázok afrického goshawka bol licencovaný pod a GFDL
Pôvodný zdroj: Dick Daniels (http://carolinabirds.org/)
Autor: Dick Daniels (http://carolinabirds.org/)
Povolenie: GNU Free Documentation License



African Goshawk - Expert Woodland Predatory Machine

Goshawk africkýAfrický jastrab (Accipiter tachiro), ktorý je tiež známy ako Afrikaanse Sperwer, je vtáčím odborníkom na prenasledovanie koristi v hustých lesoch, v ktorých rád žije. Tento krásny, stredne veľký dravec je rozšírený vo väčšine afrických krajín na juh od Sahary a najradšej žije v lesoch a riečnych lesoch. Tento vták nie je náročný na hniezdenie alebo lov z kríkov a stromov, ktoré sú mimozemskými útočníkmi v Afrike, ako je eukalyptus.






Africké goshawky majú kratšie krídla ako mnoho iných dravcov, čo im umožňuje manévrovanie cez silné stromy a kríky a lovenie jeho koristi často v strede letu. Priemerné rozpätie krídel týchto krásnych vtákov je asi 70 centimetrov alebo 27,6 palca. Tieto kompaktné dravce merajú približne 38 až 45 centimetrov na dĺžku - asi 15 až 17,7 palca, pričom samice sú väčšie ako samce. Dospelé africké goshawky vážia približne 220 až 360 gramov - alebo približne 7,7 až 12,7 uncí.


Samec goshawka afrického je na vrchnej strane modrošedý a má bielu hruď, ktorá má pruhy rufousovej farby. Blokovanie tohto dravca je takisto zakázané. Tento vták má žlté oči a žlté nohy. Horná časť tela afrického jastraba lesného je naopak tmavohnedej farby. Má tiež bielo-hnedú hruď s priečkou, aj keď znaky sú menej jemné ako na mužských. Nezrelé africké goshawky sú tiež hnedé.




Tieto vtáky, aj keď sú bežné, zväčša nie sú často vidieť, pretože majú tendenciu zostať skryté v hustých stromoch a kríkoch, z ktorých radi prepadávajú korisť. Sú však známe tým, že krúžia lety vysoko vo vzduchu skoro ráno a niekedy aj podvečer. Počas letu africký jastrab obyčajný vydáva charakteristické volanie, ktoré sa skladá z dvoch až troch ostrých kliknutí v intervaloch asi dvoch až troch sekúnd.




Goshawk africký je monogamný vták, ktorý sa pári na celý život. Medzi mesiacmi júl a december samice znášajú približne jedno až tri vajcia. Po približne 35- až 37-dňovej inkubačnej dobe sa mláďatá vyliahnu a bude sa o nich starať ich rodičov ďalších približne 30 až 35 dní.


Obrázok afrického goshawka od Dick Daniels a má licenciu podľa Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported preukaz.

Africký jastrab je klasifikovaný ako najmenej znepokojený. Nespĺňa podmienky pre viac rizikovú kategóriu. Do tejto kategórie sú zahrnuté rozšírené a bohaté taxóny.