Banteng obrázky a fakty

BullBanteng (Bos javanicus) je vôl, ktorý je svojou veľkosťou a pomerom podobný domácemu dobytku, ale má menšiu hlavu a štíhlejší krk. Zrelý banteng stojí 1,55 až 1,65 metra (61 'až 65') pri pleci a váži 1 600 až 1 800 libier (600 až 800 kilogramov). Mužský aj ženský banteng majú biele hrudky, pančuchy, chumáče uší, náhubky a škvrny nad očami. Farba ich rohov sa pohybuje od jasne bielej až po hnedú s veľmi tmavými špičkami.

Býky sú v dospelosti čierne alebo tmavohnedé, hoci sa rodia v svetlejšom odtieni červenohnedej farby. Ich rohy, ktoré majú v dospelosti dĺžku 24 až 30 palcov (60 až 75 centimetrov), sú pri lebke vodorovné a s rastom sa krivkujú smerom hore k zvislej. To, vďaka čomu je býk taký výnimočný, je škvrna na čele, ktorá sa zdá byť spojená s dvoma rohmi a vytvára dojem stereotypnej vikingskej čelenky.

BullKrava je svetlohnedá s tmavohnedým pruhom pozdĺž jej hrebeňa. Jej oveľa menšie rohy vychádzajú z lebky pod vyšším uhlom bez toho, aby sa medzi nimi podobala rohovej ploche, ktorá sa len mierne ohýba smerom von a pri dozrievaní sa po špičkách otáča dovnútra, akoby vytvorila svätožiaru.

Banteng, rovnako ako všetky voly, je bylinožravý a živí sa trávami, ovocím, bambusom a listami, ktoré sa nachádzajú v trávnatých lesoch alebo prériách. Vo voľnej prírode žije banteng v malých stádach dvoch až štyridsiatich kráv a jedného býka. V reprodukčných stádach zvyčajne dominuje skúsená krava. Odmietnutí býci často žijú spolu v čriedach všetkých mužov.

Životný cyklus bantengu prebieha voľným tempom, ktoré vyhovuje takémuto poslušnému stvoreniu. Gestačné obdobie je 265 dní. Teľatá sa odstavujú približne od šiesteho do deviateho mesiaca a pohlavná dospelosť nastáva vo veku od dvoch do troch rokov, pričom domáce zvieratá zrejú rýchlejšie ako divé. Divoký banteng má priemernú dĺžku života asi jedenásť rokov, zatiaľ čo domestikovaný banteng môže žiť ešte dobrých dvadsať rokov.

Pôvodom z juhovýchodnej Ázie, konkrétne na Jáve, Borneu, Bali, Mjanmarsku, Thajsku, Laose, Vietname a Kambodži (je to národné zviera Kambodže), takmer všetci zostávajúci banteng, asi milión a pol, sú domestikované pracovné zvieratá alebo hospodárske zvieratá v ich rodných regiónoch. Len pár tisíc ich žije v divokých stádach v ich pôvodnom prostredí. Z nich je poddruh Barma Banteng (B. j. Birmanicus) klasifikovaný ako kriticky ohrozený. Niekoľko stoviek býkov a kráv predstavujúcich všetky tri poddruhy je chránených v prírodných rezerváciách po celom svete. Okrem ľudstva sú ich primárnymi predátormi dhole , a v menšej miere tigre.

A potom je tu austrálsky banteng. V roku 1849 bolo do Austrálie dovezených dvadsať hláv dobytka banteng, aby poskytli mäso pre novozaloženú britskú vojenskú základňu na severnom území. Len o rok neskôr bola základňa opustená a banteng bol vypustený do voľnej prírody. V priebehu nasledujúcich stoosemdesiatich rokov sa táto divoká populácia zvýšila na snáď až pätnásťtisíc na polostrove Cobourg a stala sa obľúbenou trofejou lovcov z celého sveta, ako aj zdrojom potravy pre miestne obyvateľstvo.

Dnes sa veľa debát točí okolo austrálskeho bantengu. Mali by byť vykorenené, aby sa umožnilo životnému prostrediu navrátiť sa do jeho prirodzeného stavu? Mali by byť znovu zaradené do stád juhovýchodnej Ázie, aby sa rozšírili ohrozené pôvodné stáda? Mali by byť ponechané na svojom mieste a akceptované ako prospešný prvok súčasného regionálneho ekosystému? Na stanovenie biologických, ekologických a ekonomických rizík a prínosov rôznych zvažovaných návrhov je potrebných viac štúdií a monitorovania.

Predpokladá sa, že banteng pôvodne pochádzal z domáceho dobytka. Po stáročia prechádzali a prekonávali hranicu medzi domácim a divým. Domáca aj divoká populácia má v rámci svojich regiónov dôležité ekonomické a ekologické úlohy.

Obrázok kravy Banteng od Aaron Logan , pod licenciou Priradenie podobné
Obrázok modelu Banteng od Πβ, licencia pod Priradenie podobné
Ktoré zoologické záhrady ich majú?
Zoologický park Saint Louis (Spojené štáty)

Banteng, tembadau, je na Červenom zozname ohrozených druhov IUCN uvedený ako ohrozený (EN) a je považovaný za osobu, ktorá čelí veľmi vysokému riziku vyhynutia vo voľnej prírode.

Krajiny
Brunej , Barma , Kambodža , India , Indonézia , Laos , Malajzia , Thajsko a Vietnam
Býčie biotopy
Suchá savana , les , Savana a Subtropický / tropický suchý les
Niektoré fakty o
Bull



Hmotnosť dospelých : 700 kg (1540 libier)

Maximálna životnosť : 27 rokov



Zrelosť žien: 730 dní



Gravidita: 295 dní

Odstavenie: 304 dní

Veľkosť vrhu: 1



Vrh za rok: 1

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na B