Baweanské obrázky jeleňov a fakty

Baweanský jeleňBaweanský jeleň (Axis kuhlii) je tiež známy ako Kuhl's hog deer. Toto jedinečné stvorenie sa nachádza iba na ostrove Bawean v Indonézii. a žije v sekundárnom lese v hustom podzemí. Tento krásny jeleň je pôvodom z Baweanu a je smutne medzi kriticky ohrozeným druhom z dôvodu ťažby a poľnohospodárstva. Ich biotop sa pomaly ničí a spôsobuje, že si stále menej a menej potravy a miest na život hľadajú. Strava týchto jeleňov pozostáva hlavne z trávy a lístia.

Bawean Deer nemá veľa predátorov, ale tých pár, ktoré majú, je dosť brutálnych. Jedným z hlavných nepriateľov sú veľké hady ako pytón, diviaky, divé psy a supy, ktoré sa živia mláďatami jeleňa. Baweanský jeleň je menšej veľkosti ako jeho bratranec jeleň prasa. Ich veľkosť je asi 60 - 70 cm (24 - 28 palcov) na výšku s hmotnosťou 50 - 60 kg (110 - 132 libier). Ich nohy sú vpredu kratšie ako zadné. To spôsobí, že ich telá sa svažujú smerom k ramenám. Sú to učenlivé bytosti prírody.

Samec jeleňa baweanského má parohy, ktoré môžu dorásť až do dĺžky 47 cm (18 palcov). Tieto jelene sú nočné, čo znamená, že vychádzajú v noci a spia v dennej dobe. Keď sa snažia navzájom komunikovať, používajú zvuk štekania. Sú to samotárske stvorenia a necestujú v balíčkoch, nie sú príliš spoločenskí.

Bawean jeleň je malý bratranec jeleňa prasa a sú skromní vegetariáni, ktorí žijú v sekundárnom lese. Sú kriticky ohrození a čoskoro vyhynú, ak ľudia nezachránia svoje stanovište a neprestanú rúbať toľko stromov a nedovolia im, aby mali svoje prirodzené prostredie nakŕmiť a starať sa o svoje mláďatá.

Obrázok baweanského jeleňa od Midori , pod licenciou GFDL

Baweanský jeleň, baweanský jeleň, kuhlský jeleň je na zozname Červeného zoznamu ohrozených druhov IUCN uvedený ako ohrozený (EN) a považuje sa za osobu, ktorá čelí veľmi vysokému riziku vyhynutia vo voľnej prírode.

červený nos pitbul
Pomenovania pre baweanského jeleňa
Mláďaťu / dieťaťu baweanského jeleňa sa hovorí „kolouch alebo zadok“. Samice sa nazývajú „srna, zadok alebo krava“ a muži „dolár, jeleň alebo býk“. Baweanskej skupine jeleňov sa hovorí „stádo“.
Krajiny
Indonézia
Niektoré fakty o
Baweanský jeleň

Hmotnosť dospelých : 55 kg (121 libier)



Maximálna životnosť : 18 rokov



Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na B