Gaurove obrázky a fakty

Indický dnesGaur (Bos frontalis) je veľký príbuzný kravy, je sám o sebe hovädzí dobytok a je to najväčší známy divý dobytok na planéte - v skutočnosti je väčší ako bizón , vodný byvol a byvol Cape. Nachádzajú sa v južnej Ázii a sú obzvlášť zraniteľné. V skutočnosti sú zaradené medzi ohrozené druhy. Ak sa neurobí viac pre zabránenie ich úbytku populácie, čoskoro sa stanú ohrozenými. Majú vysoký hrebeň na čele medzi rohmi a chrbtom. Má hrebeň, ktorý je označený a zdvihnutý s dĺžkou tela okolo 250 až 360 cm (8 až 12 stôp). Zvyčajne stoja až 220 cm (7,2 stôp) muži sú zvyčajne vyšší ako ženy. Majú veľké uši, malé chvosty, ktorých priemer je priemerne 70 až 100 cm (28 až 40 palcov) a u mužov je zaznamenaný výrazný úbytok vlasov na chrbte. Ako dospelí majú veľmi tmavú farbu, majú tmavohnedú až čiernu farbu a vekom tmavnú. Ich hlavy od očí po krk sú popolavo šedé a niekedy svetlejšie, zatiaľ čo ich papuľa je bledej farby. Ich nohy, od kolien nadol, sú biele. Dospievajúci a mladí Gauri sú zvyčajne svetlejší a bledší, postupne starnutím stmavnú. Muži zvyčajne vážia približne 1 500 kg, pričom rozsah 1 000 - 1 500 sa považuje za normálny (2200 - 3300 libier), zatiaľ čo ženy, ktoré sú menšie a ľahšie, vážia 700 až 1 000 kg (1 500 - 2 200 libier).

Pretože sú najťažším a najsilnejším zo všetkých divých zvierat, majú osobitné miesto ako vrchol hovädzieho dobytka a ich ekologická úloha predstavuje dôležitý zdroj potravy iba pre jedného veľkého predátora vrcholca, o ktorom je známe, že zabil zdravého dospelého - to je byť tigrom. Aj potom je viac prípadov tigrov zabitých Gaurmi, ako Gaurov zabitých tigrami. Samce tohto druhu sú mimoriadne svalnaté a silné - schopné generovať dostatok energie na to, aby boli smrteľné pre predátorov, ľudí a iný domáci dobytok, ktoré majú tú smolu, že ich vyprovokujú. Žijú v stádach okolo 30 - 50 členov a graviditu gestujú okolo 280 dní. Stáda zvyčajne vedie najstaršia žena, zatiaľ čo muži sú väčšinou nomádi, ktorí blúdia pri hľadaní žien. V stáde sú mláďatá typicky tvrdo chránené, pretože veľké dospelé samice vytvoria kruh s hlavami a rohmi smerujúcimi von, aby chránili mláďatá pred možným útokom tigrov. Neobvyklé správanie sa pozorovalo, keď stádo vycítilo tigra, ktorý sa sformoval pomocou starodávnej ľudskej vojenskej taktiky zvanej falanga a za ustáleného pochodu ho odohnal stabilným pochodom smerom k nešťastnému tigrovi.

Binomické meno Gaura je Bos gaurus a existujú štyri poddruhy: Bos gaurus laosiensis, ktorý sa nachádza v Mjanmarsku v Číne, Bos gaurus gaurus (na obrázku), čo je typový druh, ktorý sa nachádza v Indii, Bos gaurus hubbacki, ktorý je nájdený v Thajsku a Malajzii a je najmenší a nakoniec Bos gaurus frontalis, ktorý je domácim Gaurom, a je pravdepodobným hybridom medzi dobytkom a Gaurom. Gaur patrí do rodu Bosus, z ktorého patrí všetok divý a domáci dobytok. Bos patrí do podčeľade Bovinae, ktorá zahŕňa antilopu, vodné byvoly, Voar, Saola, Bushback a mnoho ďalších. Bovinae patria do čeľade Bovidae, do ktorej patrí všetok hovädzí dobytok, vrátane kôz, impal, chirov, gaziel a mnohých ďalších. Bovidae patrí k Infraorder Pecora čo je väčšina prežúvavcov, ako napr žirafy , jeleň, jeleň pižmový a ďalšie. Pecora patrí do podradu Ruminantia, do ktorej patria všetky prežúvavce, medzi ktoré patrí aj jeleň myšiak. Ruminantia patrí do radu Artiodactyla, do ktorého patria všetci párnokopytníci. Artiodactyla patrí do skupiny Laurasiatheria, ktorej členom je veľa cicavcov mäsožravce a netopiere . Toto samozrejme patrí k Infraclass Eutheria alebo všetkým placentárnym cicavcom a patrí to do podtriedy Theria, čo sú všetky cicavce s výnimkou Monotrémy .

Zaujímavý fakt: Gaur bol klonovaný v roku 2001 a stal sa prvým klonovaným ohrozeným druhom. Bohužiaľ zdravé teliatko zomrelo kvôli nesúvisiacim príčinám (úplavica) o dva dni neskôr.

Obrázok je indický Gaur, autor LRBurdak licenciu pod GFDL

Kľúčové slová: biely



Zubr indický Gaur je na Červenom zozname ohrozených druhov IUCN uvedený ako zraniteľný (VU), o ktorom sa predpokladá, že čelí vysokému riziku vyhynutia vo voľnej prírode.

Krajiny
Bhután , Barma , Kambodža , Čína , India , Laos , Malajzia , Nepál , Thajsko a Vietnam
Dnes obývaný
Suchá savana , les , Savana a Subtropický / tropický suchý les
Niektoré fakty o
Dnes

Hmotnosť dospelých : 825 kg (1815 libier)



Maximálna životnosť : 26 rokov



Zrelosť žien: 590 dní

Mužská splatnosť: 550 dní

Gravidita: 275 dní

mix boxer biely pitbull



Odstavenie: 137 dní

Veľkosť vrhu: 1

Vrh za rok: 1



Interval medzi vrhmi: 634 dní

Váha pri narodení : 23 kg (50,6 libier)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na G