Gentoo Penguin

Zdroj obrázku

TheGentoo Penguinssú najrýchlejším vtákom plávajúcim pod vodou a dosahujú rýchlosť 36 kilometrov za hodinu (22,3 míle za hodinu). Gentoo Penguins hniezdia vo veľkých a hlučných chovných kolóniách susediacich s piesočnatými alebo šindľovými plážami na viac ako 80 miestach okolo Falklandských ostrovov. Na ostrovoch je asi 300 000 chovných párov.

TheGentoo Penguinje ľahko rozpoznateľný podľa širokého bieleho pruhu, ktorý prechádza cez vrcholky ich hláv od jedného oka k druhému. Gentoo Penguins majú veľmi jasne oranžový zobák. Mláďatá majú chrbát sivý s bielymi prednými stranami. Dospelé tučniaky Gentoo dosahujú výšku 75 až 90 centimetrov. Gentoo tučniaky sú najväčšími členmi rodiny s tvrdými chvostmi.





Samce majú tesne pred moltovaním maximálnu hmotnosť asi 8 kilogramov a tesne pred moltingom minimálnu hmotnosť asi 5,5 kilogramu. Pre samice je maximálna hmotnosť tesne pred vytečením 7,5 kilogramu, ich hmotnosť však pri strážení kurčiat v hniezde klesá pod 5 kilogramov. Gentoo Penguins sú najplachejšími druhmi tučniakov.

história modrého nosa pitbull

Diéta tučniakov Gentoo

Gentoo tučniaky sú príležitostné kŕmidlá a je známe, že okolo Falklandov prijímajú zhruba rovnaké podiely rýb, kôrovcov a kalamárov. Gentoo Penguins žijú hlavne na kôrovcoch, ako je krill, pričom ryby tvoria iba asi 15% potravy.

Správanie tučniaka gentoo

Dospelí tučniaci Gentoo Penguins sa vydávajú asi 24 kilometrov od kolónie hľadať jedlo pre svoje kurčatá. V priemere sa potápajú hlbšie ako Podbradník tučniaky a Adelie tučniaky vyhnúť sa konkurencii. Na rozdiel od iných tučniakov, ako napr Adelies , Gentoo Penguins môže položiť náhradnú spojku vajec, ak stratia pôvodnú spojku.

Reprodukcia tučniaka gentoo

V septembri alebo októbri znášajú tučniaky Gentoo dve vajcia spravidla tri dni od seba. Druhé vajce je často menšie ako prvé. Obidve vajcia potom rodičia horlivo strážia, kým sa nevyliahnu asi o 5 týždňov neskôr.

Prežitie kurčiat často závisí od dostupnosti potravy a nedostatku predátorov. Ak je nedostatok potravy, rodičia prednostne nakŕmia silnejšie z dvoch kurčiat, ktoré obetujú slabšie.

Mláďatá zostávajú v hniezde asi mesiac, v tom čase tvoria škôlkarské skupiny alebo „jasle“, zatiaľ čo ich rodičia lovia potravu. Asi po 3 mesiacoch (zvyčajne v januári) mláďatám dorastie dospelé perie a sú schopné samy vyraziť.

Gentoo Penguin Predators

Vajcia tučniakov gentoo odoberajú skuas (morské vtáky z čeľade Stercorariidae). Mláďatá tučniakov sú lovené púzdrom, karakarami (sokoly), čajkami chalúh, obrími káčatkami a divými mačkami, zatiaľ čo staršie vtáky lovia tulene leopardie. Hniezda často splošťujú ľahostajné tulene slonov, keď sa pohybujú okolo kolónií.

Ochrana tučniakov gentoo

Odhaduje sa, že existuje viac ako 250 000 párov tučniakov gentooa a sú uvedené na zozname Červeného zoznamu IUCN z roku 2000 ako osoby s nižším rizikom - takmer ohrozené.