Juhoafrický syseľ, obrázky a fakty

Syseľ juhoafrickýJuhoafrický syseľ (Xerus Inauris) je tiež známy ako syseľ Cape v Anglicku. Vo francúzštine sa nazýva Écureuil foisseur de cap a v nemčine ako Kap-erdhornchen. Dĺžka tejto veveričky je 28 až 38 cm (11 až 15 palcov) a jej hmotnosť je asi 500 až 1100 g (1,1 až 2,4 lb). Farba srsti je zlatožltá a na oboch stranách tela je biely pás. Na jeho chvoste sú dva tmavé pásy.

Juhoafrický syseľ sa vyskytuje hlavne v Botswane, Namíbii, Južnej Afrike a Zimbabwe. Jeho obvyklé biotopy sú otvorené, suché krajiny s piesočnatými oblasťami, kde sa kopajú obecné nory. Juhoafrický syseľ sa živí trávami, koreňmi, kríkmi, ovocím, semenami a niekedy sa živí aj hmyzom.

Juhoafrický syseľ nie prezimovať . Tieto veveričky sú veľmi spoločenské a žijú v skupinách s približne 1 až 3 ženami a 2 až 3 mužmi. Niekedy môže počet mužov u niektorých dospelých žien prekročiť až 9. Zaujímavosťou tohto plemena je, že zrelí muži si radi vytvárajú svoje vlastné skupiny a v jednej skupine môže byť 19 až 20 jedincov. Tieto skupiny sa nazývajú pásma. O ich domovský areál sa delia s inými skupinami, čo je vlastne dosť prekvapujúca vec, pretože v prípade väčšiny cicavcov existuje spravidla veľmi tvrdá konkurencia o získanie samice. Skupinový inštinkt tohto druhu mu dáva príležitosť na prežitie predátormi, ktorí prevažujú nad nevýhodou možností chovu, ktoré pochádzajú z konkurencie.

Chov v juhoafrických syseloch je asynchrónny a neexistuje žiadne konkrétne obdobie chovu, aj keď v mesiacoch júl až október je nad zemou vidieť iba veľmi málo vrhov. Tehotenské obdobie trvá 48 dní a mláďatá sa odstavia po 52 dňoch. Na jedno vrh sú jedno až tri deti. Žena sexuálne dospeje, keď má 10 mesiacov, a muž dospieva vo veku 8 mesiacov. Aj keď je samica schopná množiť sa po celý rok, menej ako 10% reprodukuje viac ako jeden vrh za rok.

Ako naznačuje názov, tento druh je pôvodom predovšetkým z Južnej Afriky, riek Zambezi a južnej Cunene. V Botswane sa nachádza v polopúštnych oblastiach Kalahari a tiež v centrálnych častiach Južnej Afriky, Severného mysu a Slobodného štátu. Hlavnými biotopmi sysľov juhoafrických sú suché časti Južnej Afriky, sukulentné karoo a biomy Nama-karoo, kde sú ročné zrážky asi 100 až 500 mm. Tieto zvieratá sa radšej túlajú na otvorených terénoch pokrytých kríkmi. Vyskytujú sa tiež v lužných oblastiach, na suchých vodných tokoch, na otvorených trávnatých porastoch alebo na porastoch nadmerne spásaných. Juhoafrický syseľ je koloniálne, spoločenské a denné zviera.

Obrázok veverice juhoafrickej od de: Používateľ: BS Thurner Hof , pod licenciou Licencia GNU na bezplatnú dokumentáciu

Juhoafrický syseľ je uvedený v zozname ako najmenej znepokojený. Nespĺňa podmienky pre viac rizikovú kategóriu. V tejto kategórii sú na červenom zozname ohrozených druhov IUCN zahrnuté rozšírené a početné taxóny

Pomenovania pre syseľa juhoafrického
Mláďaťu juhoafrickej sysele sa hovorí „šteňa, súprava alebo mačiatko“. Samice sa nazývajú „srna“ a muži „buck“. Juhoafrickej skupine syseľov sa hovorí dray alebo scurry.
Krajiny
Botswana , Lesotho , Namíbia , južná Afrika a Zimbabwe
Biotopy juhoafrického syseľa
Suchá savana , Savana , Krík a Subtropické / tropické suché kroviny
Niektoré fakty o
Syseľ juhoafrický

Hmotnosť dospelých : 0,588 kg (1,2936 libry)



Maximálna životnosť : 12 rokov



americký boxer boxer boxu

Zrelosť žien: 365 dní

Mužská splatnosť: 365 dní



Gravidita: 45 dní

Odstavenie: 50 dní

Veľkosť vrhu: 2



Vrh za rok: 1

Váha pri narodení : 0,02 kg (0,044 libier)

Bazálny metabolizmus: 2 W.

Telesná hmotnosť: 0,529 kg (1,1638 libier)

Teplota: 36,85 ° C (98,33 ° F)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

mini nemecký ovčiak na predaj

Viac zvierat začínajúcich na S