Fotografie a fakty kapucína s bielym frontom

Kapucínka s bielym frontomKapucínka s bielym frontom (Cebus albifrons) je malá všežravá opica, ktorá sa vyskytuje v severnej polovici Južnej Ameriky. Rozsah primátov sa v súčasnosti rozprestiera v siedmich krajinách: Bolívia, Brazília, Kolumbia, Venezuela, Ekvádor, Peru a Trinidad. Zviera bolo objavené Alexandrom von Humboldtom v roku 1812, aj keď v súvislosti s popisom zvieraťa dochádzalo k určitým nejasnostiam kvôli rôznym farbám nájdeným u 5 rôznych poddruhov. The primát je zvyčajne krémovo biela farba vpredu (odtiaľ názov kapucínsky), aj keď oblasť, ktorá je vpredu „biela“, môže mať od poddruhu rôznu farbu od krémovo bielej farby až po škoricovo hnedú farbu. Samce sú väčšie ako ženy, priemerný vek mužov je 3,4 kg, zatiaľ čo ženy dosahujú priemernú hmotnosť 2,9 kg.

Zatiaľ čo primát je primárne stromový, zháňa potravu na všetkých rôznych úrovniach lesa. Zviera často ide na lesné poschodie, aby získalo stravu, ktorá pozostáva predovšetkým z ovocia, hmyzu, žiab, jašteríc a vtáčích vajec. Jednou z pozoruhodných vlastností kapucína bieleho je, že je to primát schopný manipulovať s objektmi; aj keď je bežné, že väčšie a pokročilejšie primáty ako šimpanz manipulujú s predmetmi, kapucín s bielym frontom je jedným z mála malých primátov, ktoré túto vlastnosť prejavili. Kapucínka bieločelá bola vo voľnej prírode pozorovaná pri skúmaní listov a ich obracaní s cieľom nájsť hmyz a iné zdroje potravy. Táto schopnosť je príkladom prispôsobivosti a inteligencie, ktorá u menších primátov nie je obvyklá. Primát vytvára sociálne skupiny nazývané vojská, pričom staršie alfa samce vedú skupinu a chránia členov skupiny pred ostatnými jednotkami a predátormi. Samce sú polygamné a doba gravidity primáta je 160 dní.

Narodilo sa iba jedno dieťa a všetci členovia oddielu sa podieľajú na hraní a výchove mláďat.

Hlavnými predátormi kapucínov s bielym frontom sú hroznýš a dravý vták, ktorý má spoločné biotopy zvané Drak dvojitý. Keď bude primát konfrontovaný s predátorom, prejaví agresívne správanie alebo zostúpi na lesné dno a uteká. Agresívne správanie pred predátormi alebo votrelcami má zvyčajne formu kriku a lámania konárov. Pre svoju širokú škálu a schopnosť prispôsobiť sa kapucín s bielym frontom ešte nie je považovaný za ohrozeného. Existuje však obava, že s poklesom ich biotopov v Južnej Amerike sa môže populácia kapucínov s bielym frontom znižovať.

Obrázok kapucína s bielym frontom, autor Whaldener Endo, licencia pod Creative Commons Attribution 2.5 Generic

Kľúčové slová: biely , hnedá

Kapucínka s bielym frontom je uvedená v zozname Least Concern. Nespĺňa podmienky pre viac rizikovú kategóriu. V tejto kategórii sú na červenom zozname ohrozených druhov IUCN zahrnuté rozšírené a početné taxóny



Krajiny
Bolívia , Brazília , Kolumbia , Ekvádor , Peru , Trinidad a Tobago a Venezuela
Niektoré fakty o
Kapucínka s bielym frontom

Hmotnosť dospelých : 2,468 kg (5,4296 libier)



Maximálna životnosť : 40 rokov

Splatnosť žien: 1310 dní



Mužská splatnosť: 1310 dní

boxer zmiešaný s labradorom

Gravidita: 158 dní

Odstavenie: 274 dní



Veľkosť vrhu: 1

Vrh za rok: 1

šteňatá pastierskej jamy

Interval medzi vrhmi: 547 dní

Váha pri narodení : 0,233 kg (0,5126 libier)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na W